Är dans bra mot smärta i korsryggen?

Naturligtvis är svaret JA, utom när det gör ont. Låt oss dyka in i det här lite.

För det första, varför är dans bra för smärta i korsryggen? Det är bra eftersom grundläggande rörelse är bra för dig. Din kropp behöver rörelse. Kroppen reagerar på rörelse, uppmuntrar läkning, och dans, som en rörelse, är bra för smärta i korsryggen, förutom som jag sa, när det gör ont. Detta är bara ett annat sätt att formulera min välslitna fångstfras: “Använd den eller tappa den men missbruk inte den” så “inte missbruka den” betyder att du inte gör det om det gör ont. Annars är rörelsen bra eftersom den behåller den fysiska kapaciteten du har och den kan till och med förlänga den. Så ja, dans är bra eftersom rörelsen är bra.

 

Men varför är dans i synnerhet en bra rörelseform? Det finns forskning som visar att många människor rör sig på ett mer vätsket avslappnat sätt, vilket är mindre hotande än mer formella, strukturerade, rehabiliteringsövningar. Så när jag får människor att göra en viss uppsättning övningar, spänns många upp som de gör dem, vilket inte är bra, medan att bara försiktigt svaja till musiken, i ditt kök, är dans mycket mindre hotande, och därför ofta utförs med mindre muskelspänningar i bakgrunden, och följaktligen mindre benägna att orsaka smärtsamma muskelspasmer. Så av den anledningen att det är mindre hotande kan det vara en särskilt bra rörelseform.

För det andra är det för många människor roligare än att göra specifika rehabiliteringsövningar, och om det är roligare är det mer hållbart. Så dans är särskilt bra att göra om du har ryggsmärta eller återkommande smärta i nedre ryggen.

Det är mindre hotande, det är roligare och därför mer hållbart och kryssar i rutan “Använd den eller förlorar den men missbruk inte den”.

Vad händer nu om det gör ont? Om det gör ont, måste du ta reda på vilken rörelse eller kombination av rörelser som verkar förvärra korsryggen, och antingen sluta göra det eller göra dem på ett annat sätt så att det inte skadar.

Jag uppskattar att det kan vara svårt att klämma fast det om smärtan inte är där just nu, men kommer på efter att du har slutat dansa; men säkert, om du dansar och du känner ryggsmärta när du dansar, sluta. Tänk på “vilken rörelse gjorde jag?”, Och försök eliminera den rörelsen eller göra det annorlunda nästa gång du dansar.

Den andra saken att göra är att kanske registrera sig för Active X Backs-utbildningskursen, den onlinekurs som vi har för smärta i nedre rygg, whiplash och ischias, eftersom det finns en specifik uppsättning övningar där som är utformade för att stärka och förbättra uthållighet och postural anpassning av korsryggen och resten av dig, och som sådan kan de göra din dansupplevelse så mycket mindre smärtsam och därför roligare.

Så överväg att göra specifika övningar för att komplettera din dans, och klipp under tiden ut de rörelser som är smärtsamma. Du kan även använda sig av en ryggkorsett som hjälper dig mot smärtan.

Som en liten recension, ja, dans är bra för ryggsmärta förutom när det gör ont, eftersom det följer principen ”Använd den eller förlorar den men missbruk inte den”. Det är mindre hotande, det är roligare och därför mer hållbart. Om det gör ont, så klipp ut de rörelser som verkar vara de problematiska. Annars i de stora orden från Len Goodman … “Keeeeeeep-dans!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.